Nu transformați Moldova în rezervorul de forță de muncă al țării

[cmsms_row][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text]

Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei a luat cunoștință cu stupoare și dezamăgire de măsurile economice vizate de partidul Uniunea Salvați România în programul de guvernare.

Domnul Andrei Caramitru, consilierul președintelui USR, Dan Barna, propune reinventarea economiei printr-un pachet al taxelor de muncă, între care figurează și încurajarea tinerilor care vor să se mute într-un oraș mai mare:

„Spre exemplu, când cineva se mută din Bacău și vrea un job în Cluj sau București, în primii trei ani trebuie să plătească taxe cu 50% mai mici pentru a putea să se dezvolte”.

Prin urmare, USR își asumă, sub o formă ușor schimbată, controversata politică a relocării forței de muncă din zone nedezvoltate către polii economici în plin avânt, propusă și pusă în practică de guvernul tehnocrat în urmă cu trei ani, măsură legislativă aflată încă în vigoare.

A fost și este o mare eroare politică, cu consecințe sociale deosebite.

Considerăm că această perspectivă, care defavorizează Moldova – aflată și așa sub o puternică presiune migraționistă externă –, continuă și completează politica PSD de amplificare a decalajelor regionale.

Drept consecință, sunt blocate șansele de dezvoltare ale acestei regiuni izolate, aflată într-un îngrijorător proces de depopulare și marcată de o flagrantă și inacceptabilă inechitate în alocarea fondurilor bugetare pentru investiții în infrastructură.

Solicităm USR, ca de altfel și celorlalte partide, să includă în programele de guvernare măsuri pentru păstrarea oamenilor activi în Moldova prin înlesniri financiare, scutiri de taxe pentru potențiali investitori în regiune.

De exemplu, supunem atenției conducerii USR, în speță analizei dlui Andrei Caramitru, a următoarei idei, mult mai eficientă în anularea decalajelor regionale, ce pot crea pe viitor efecte sociale necontrolate:

Agenții economici care își relochează sediul fiscal și centrele de producție din București, Cluj-Napoca sau din alte mari orașe sudice și vestice, în Moldova, vor beneficia, în primii cinci ani de activitate, de o reducere cu 50% a taxelor și impozitelor datorate statului.”

Moldova nu trebuie redusă la un simplu rezervor de forță de muncă pentru orașele și regiunile care au beneficiat de poziția lor politică, administrativă, geografică și de rețele clientelare, netransparente și transpartinice în cadrul României.

Relansarea țării poate avea loc în mod real prin măsuri economice, fiscale și sociale, care să le permită regiunilor dezavantajate până acum să recupereze decalajele.

O repetăm: amânarea construirii de autostrăzi în Moldova, care să-i permită relansarea dezvoltării, inechitatea bugetară (recent județul Teleorman a primit un buget dublu față de județul Iași pentru drumuri, deși Iașul are cea mai extinsă rețea rutieră județeană din țară) și fenomenul de neoprit al emigrării (25 % din locuitori au părăsit regiunea) vor crea dezechilibre sociale grave, cu reacții greu de bănuit acum.

Măsura gândită de USR nu rezolva problemele, ci le adâncește.

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, 22 februarie 2019

[/cmsms_text][/cmsms_column][/cmsms_row]

Devino membru MDM