Apel către Guvernul României de a-și declara deschiderea pentru relocarea firmelor ucrainene în regiunea Moldovei

Către Guvernul României,

În atenția Domnului Prim-Ministru Nicolae Ciucă

Domnule Prim-Ministru,

Vă supunem atenției o inițiativă administrativă ce ar putea crea avantaje reciproce cu efect imediat asupra economiilor, industriilor și serviciilor din Ucraina, aflată sub agresiunea armatei ruse, și regiunea Moldovei din România.

Întrucât multe dintre capacitățile industriale și furnizoare de servicii ale Ucrainei au fost incapacitate, afectate sau chiar distruse de acțiunile armate, punând in dificultate economică sau desființând activitatea a mii de firme ucrainene, vă propunem activarea unei inițiative de punere la dispoziție, pe teritoriul regiunii Moldova, aflată în proximitatea zonei de conflict, a capacităților industriale și logistice din județele acestei regiuni pentru relocarea activitaților de producție și de servicii mai sus menționate.

Un prim pas ar fi inventarierea de urgență de către autoritățile județelor Iași, Suceava, Botoșani, Bacău, Vaslui, Neamț, Galați și Vrancea:

– a facilităților industriale nefolosite, în funcțiune sau care pot fi recapacitate cu minime investiții;

– a capacităților neutilizate ale parcurilor tehnologice din județe / terenuri cu utilități la fața locului;

– a halelor industriale, clădirilor funcționale sau parțial funcționale aflate în proprietatea statului în județele din regiune;

– a facilităților de cazare;

– a clădirilor ce pot căpăta funcțiuni logistice.

Al doilea pas ar fi informarea Guvernului ucrainean, a Ministerului Economiei și Industriilor, a Camerelor de Comerț din Ucraina, a Uniunilor Patronale în legătură cu această deschidere și disponibilitate practică și urgentă, care ar putea reorienta, în viitorul scurt și mediu, capacități economice ale Ucrainei către vecinătatea imediată, regiunea Moldovei din România.

O asemenea inițiativă ar fi un semnal suplimentar de susținere și pentru guvernul și populația Ucrainei, și de interes pentru dezvoltarea regiunii estice a României, Moldova. Chiar și în vremuri de război, solidaritatea între vecini poate crește, iar economiile de graniță se pot consolida.

14 aprilie 2022

Semnează asociațiile:

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

Împreună pentru A8

Reset

Asociația PIN pentru Promovarea Tehnologiei și a Industriilor Creative

Apelul a fost preluat de Radio Iași, RFI România, Ziarul de Iași, Monitorul de Botoșani, News.ro, Ziarul de Roman, Money.ro, stirimoldova24.ro, botosaneanul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.