cursdeguvernare.ro: Centrul de greutate al dezvoltării României, în curs de mutare de la vest spre est

Centrul de greutate al dezvoltării României se află în curs de mutare dinspre vest spre est și sud, potrivit datelor publicate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză pentru intervalul 2019 – 2024.
Indicatorul regional de PIB/locuitor ar urma să scadă vizibil în raport cu media națională în Vest, ceva mai lent în Nord-Vest și să bată pasul pe loc în Regiunea Centru, creșterile fiind prevăzute pentru regiunile din Sud și Est.

Indicii de disparitate față de media națională (procente):

De remarcat este că, în ciuda investițiilor în infrastructuri preponderent în zonele de Vest și Centru, aceste zone se află pe media națională, ele nu compensează subdezvoltarea din celelalte zone – lucru pe care-l face, la media, regiunea București-Ilfov.

După ce a marcat în 2020 un nivel maxim de 224,7% din media națională, regiunea București-Ilfov își va diminua ecartul semnificativ în raport cu celelalte regiuni ale țării dar se va păstra la un nivel menținut lejer peste dublul din economie, până în anul 2024.

Pentru a vedea mai bine cum vor evolua creșterile economice pe regiuni, CNSP a oferit și indicii de disparitate față de regiunea Vest, care include județele Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin.

Indicii de disparitate față de Regiunea Vest (procente):

De remarcat faptul că aproape toate celelalte regiuni ar urma să își îmbunătățească semnificativ performanța în raport cu regiunea Vest, cu o valoare maximă în partea de Sud-Est (+7,1 puncte procentuale, de la 81,6% în 2019 până la 88,7% în 2024) și cu un nivel minim (doar +2,3 pp) în regiunea Nord-Vest.

Excepția notabilă o constituie regiunea Capitalei, situată în 2021 aproape exact la același procentaj ca și față de media națională (218,5% față de Vest și 218,6% în raport cu media pe țară). Raportul se va reduce spre 216,9% în 2023 pentru ca apoi să revină la 217,6% în 2024, ceea ce confirmă stabilizarea la o reducere marginală a raportului rezultatelor economice pe termen mediu.

Elocvent pentru tendința de deplasare a centrului de greutate dinspre vestul spre estul și sudul țării, raportul dintre cele mai bine plasate județe ca PIB/locuitor față de media națională ar urma să se reducă pentru Timiș, Brașov sau Sibiu, singurul situat peste media națională și care își va îmbunăți ușor poziția fiind Clujul.
Important: vorbim despre județe și nu despre regiuni, în contextul ”dezvoltării în blană de leopard” caracteristic în acest moment economiei:

Cu toate acestea, trebuie remarcat că de-abia în 2024 Regiunea Nord-Est va ajunge la două treimi din PIB-ul pe locuitor al Regiunii Vest iar Muntenia și Oltenia vor bifa patru cincimi pe parcursul anului curent.

mai mult, aici

analiză de Marin Pana, apărută în Curs de Guvernare, 10 ianuarie 2022

Devino membru MDM