Aproape 30 de organizații civice cer instituirea unei „Celule pentru situații de urgență ale românilor din Diaspora”

[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_overlay_opacity=”50″ data_color_overlay=”#000000″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_bg_color=”#ffffff” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Scrisoare deschisă adresată Domnului Klaus Iohannis, Președinte al României, pentru instituirea unei

„Celule pentru situații de urgență ale românilor din Diaspora”

 

 Domnule Președinte al României, Klaus Iohannis,

Instituția Președinției reprezintă toți cetățenii români, indiferent de opțiuni politice, reședință, loc de muncă. Împreună suntem statul român. Acest stat trebuie să înceteze să-şi împartă cetăţenii în buni români și răi români și – din contră – trebuie să asigure prin măsuri clare, rapide, coordonate, dreptul la sănătate al tuturor cetățenilor săi consfințit prin Constituție (art. 34).

Pe alocuri, în mainstream media din România, cât și în rețelele de socializare s-au ascuțit în ultima vreme voci radicalizate ale urii față de românii din Diaspora, cu mesaje despre cum aceștia ne-ar „îmbolnăvi” dacă ar veni în România, ori ne-ar „lua din resurse” dacă mâine am combate epidemia la noi acasă. România nu se poate lipsi de Diaspora ei, acești cetățeni români cu domiciliu temporar sau permanent în străinătate nu pot fi abandonați.

Statul român, prin vocea cea mai puternică, a Președintelui țării, trebuie să risipească orice dubiu asupra protecției necondiționate pe care România trebuie să o exercite pentru cetățenii săi, mai cu seamă în cazul celor care se află în străinătate în situații extreme, departe de familie, lipsiți de mijloacele materiale necesare pentru carantină sau autoizolare așa cum sunt ele în prezent impuse de criza provocată de COVID19 în Italia. Pandemia se răspândește imprevizibil și rapid.

În Occidentul din care muncitorii noștri trimit milioanele de euro anual către Țară, nu se întâlnesc numai români fericiți. Există și cazuri izolate de cetățeni care cer ajutor și care nu pot fi lăsate în urmă. Români care au urgentă nevoie de ajutorul instituțiilor româneşti pentru a reveni în România, laolaltă cu solidaritatea societăţii româneşti în ansamblul ei.

O categorie este cea a „muncitorului sezonier” care se găseşte, în prezent, fără adăpost din cauza crizei epidemice COVID19, în imposibilitatea de a se susţine financiar în carantină sau autoizolare, fiindcă sursele sale de venit au devenit nule în condițiile actuale. Primim semnale despre faptul că muncitorul sezonier din Italia și Spania nu numai că nu mai are un contract de muncă, dar nu mai are un domiciliu legal sau stabil, nu are bani să se întoarcă acasă, nu are maşină personală şi nu are rude/prieteni la care să poată locui.

A doua categorie a cetățeanului în nevoie este cea a „muncitorului sărac”, abia ajuns în ţările de destinaţie a migraţiei sau care, din motive diverse, se găsea înainte de izbucnirea epidemiei la limita subzistenței. Ca și în cazul sezonierilor, acești cetăţeni români se găsesc la limita societăţii şi la limita disperării, fără adăpost, cu stigmatul de a fi străin înscris pe frunte, acum, mai mult decât oricând. Ca şi pentru sezonieri, România nu poate lăsa ca întoarcerea lor acasă să aibă loc isteric și haotic, în clandestinitate, ci, din contră, România are capacitatea să organizeze proactiv și în regim de urgenţă reintrarea lor în țară în condiţii de siguranţă, astfel încât să fie minimizată posibilitatea unor îmbolnăviri sau decese. România cere deja cetăţenilor săi, în special celor care vin din ţări cu pericol epidemic COVID19 recunoscut mondial, să fie responsabili și să prevină contaminarea prin respectarea regulilor de carantină şi/sau autoizolare.

 

Domnule Președinte, 

Vă solicităm, în numele membrilor grupurilor civice și al ONG-urilor care semnează această scrisoare, să interveniți în favoarea cetățenilor români din străinătate, în special din zonele cele mai afectate de COVID19, care doresc să se fie repatriați pentru că se află în imposibilitatea de a rămâne prin resurse proprii în afara Țării. România nu poate lăsa aceste persoane să „se descurce”, ci trebuie să acționeze sistemic, în vederea unei extrageri care arată că niciun român nu e lăsat în urmă. Autoritățile române ar arăta astfel că le pasă, pentru că fiecare cetățean contează.

În particular, cerem de urgență instituirea unei „Celule pentru situații de urgență ale românilor din Diaspora”, care să monitorizeze starea de sănătate a cetăţenilor români din zonele afectate de COVID19 şi care să poată organiza, la rigoare, reîntoarcerea în România în condiţii de siguranţă pentru muncitorii sezonieri, pentru muncitorii lipsiți de mijloace ce provin din zonele roșii sau pentru orice român incapabil să se ajute singur să revină acasă. Cerem ca procedurile de selectare a mijloacelor de transport, cât și a logisticii de repatriere, în general, să fie publice, accesibile tuturor și transparente.

Acesta este momentul în care România poate efectiv arăta că îi pasă de fiii şi fiicele ei plecate de acasă; acesta este momentul în care, domnule Preşedinte, putem arăta că românii au de ce să se întoarcă acasă!

13 martie 2020

Semnează

 

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

Voluntari în Europa

Ștafeta Steagului Uniunii Europene

Acțiunea Civică Galați

Mișcarea Civică Diaspora Austria

Aradul Civic

Inițiativa România

Vă vedem din Iaşi

Rezist Iaşi

Cuza vrea dreptate Iaşi

Umbrela Anticorupție Cluj

RESET

Grupul Civic Madrid Ro

Diaspora Milano

Rezist Budapesta

Oradea Civică

#activAG Pitești

Rezist Galați

Rezistența Civică Galați

Corupția Ucide

#Rezist Milano

Brașovul Civic

Diaspora.ro

Canada Save Roșia

Inițiativa Timișoara

Democracy Next Level

Voci pentru Democrație și Justiție

#REZISTENȚA

Rădăuțiul Civic

[/cmsms_text][/cmsms_column][/cmsms_row]

Devino membru MDM