Republica.ro: În loc de un simplu „mulțumesc”, ne-ați dat o palmă

În ultimele luni, după cele mai conservatoare calcule, organizațiile neguvernamentale și societatea civilă, prin mobilizarea din comunități, au strâns cel puțin 20 milioane de euro, regăsiți în echipamente, resurse, bunuri de strictă necesitate, intervenții de urgență în comunități sărace și în spitale. Poate pare puțin, pentru că în mod evident, nu e suficient, pentru Ministrul Muncii:

„Din păcate, ajutorul din comunitate, inclusiv prin aportul entităților neguvernamentale, a fost firav. Până acum. Am văzut puține comunități mobilizate, punând laolaltă resurse și dorință de a lupta împreună. În multe cazuri s-a optat exclusiv pentru accesarea măsurilor de sprijin oferite de Guvern.” Și completează: „Criza a arătat că avem mai multe categorii vulnerabile și în disperată nevoie de ajutor decât era evident. […] În condițiile în care nici din comunitate nu a venit un sprijin real.”

Problema e de la cine vine mesajul acesta. Acum un an, un astfel de mesaj trecea neobservat – era cumva firesc atunci, pentru că nu aveai așteptări. Nu e deloc firesc, acum, iar această evaluare vine ca o palmă peste obrazul societății civile și al organizațiilor neguvernamentale și reușește să spulbere optimismul acestora, atât cât e, dezaprobând un întreg sector profesional – al organizațiilor…

de Ștefan Dărăbuș, Republica.ro, 24 aprilie 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published.